Enshin

EN staat voor: in de cirkel of in het centrum; wat refereert aan het centrum in jezelf en ook het midden van het doel, alsook aan de plaats van Utrecht in het centrum van het land.
SHIN staat voor waarheid (of correcte manier), maar ook voor hart, geest, geloof, vertrouwen, wat refereert aan een eerlijke en juiste manier van trainen.

De naam ENSHIN DOJO werd - tijdens een Japanreis - voorgesteld door door Matsui Sensei, de (overleden) leraar van Hans de Wekker (de voorzitter van de Nederlandse Kyudo Federatie).

Geschiedenis en ontstaan

De dojo in Utrecht werd geopend op 16 oktober 1987 door Malou Saat. De volgende leraar was Erik van Zanten. De huidige leraar is Coen Hekman.

Trainingstijd en locatie

Training vindt plaats op donderdag van 20.30 - 22.30 uur in de dubbele gymzaal "Kindercluster Voorn", Akkrumerraklaan 131 Utrecht (Leidsche Rijn). Vanaf ± 20.15 aanwezig in verband met omkleden en dojo inrichten. Klik hier voor een routebeschrijving

In de maanden juli en augustus vindt de training plaats op zondag, tenzij het regent. Voor de tijden contact opnemen met Coen Hekman tel. 06-54758549. De zomerlocatie is Gebouw "de Klim", Koningsweg 310 Utrecht. Klik hier voor een routebeschrijving

Contributie

Maandcontributie bedraagt (2007) € 25,-. Dit is inclusief de bijdrage aan de KRN (bondscontributie). De contributie wordt 10 maanden per jaar betaald: juli en augustus kunnen we buiten trainen en wordt geen contributie geheven.

Nieuwe leerlingen

Een eerste les (ter kennismaking) is gratis.

Kleding Makkelijk zittende broek - liefst zwart of donkerblauw - (b.v.joggingbroek), wit T-shirt of wit overhemd met korte mouwen en liefst witte sokken. Officiële oefenkleding bestaat uit een zwarte HAKAMA (broekrok), witte DOGI (trainingshemd) en witte TABI (“sokken“ met aparte grote teen).
Materiaal Boog (YUMI), pijlen (YA),pijlenkoker (YAZUTSU), schiethandschoen (YUGAKE) en wat onderhoudsmaterialen. In het begin kan gebruik gemaakt worden van materiaal van de ENSHIN DOJO. Zeker niet overhaast spullen kopen, voordat je weet of het je bevalt.
Kosten materiaal Een schiethandschoen kost ongeveer 180 Euro; een boog vanaf ongeveer 300 Euro; de kleding ongeveer 125 Euro. De schiethandschoen (alleen in Japan te bestellen) heeft hierbij prioriteit, echter ook zonder direct deze kosten te maken is er goed te trainen met materiaal van de ENSHIN DOJO (tenzij je zeer buitengewone lichaamsmaten hebt)

Dojo-leider

J.C. (Coen) Hekman (aanspreektitel in de dojo: SEMPAI)
Pauwenkamp 399
3607 TE Maarssen
Tel. 0346-562691. Mobiel: 06-54758549
E-mail: coenhekman@gmail.com
Graduatie: 5e DAN ( GODAN ).
Website Enshin Dojo: http://www.enshindojo.com/

 

Coen Hekman


Principe van de training

Kyudo is een Zen "kunst", waarbij het er om gaat om door eindeloos te trainen op de juiste houding en beweging, jezelf zo te perfectioneren, dat je schot het doel raakt. Het doel raken op zich is van weinig waarde als de kwaliteit van het schot te wensen overlaat. Dit is een wat andere benadering dan bij Westers boogschieten. Tel daarbij op dat de techniek van het hanteren van de Japanse boog moeilijk is en zelfs na jarenlange intensieve training de accuratesse van de Japanse boogschutter het niet haalt bij die van de Europese boogschutter, dan kun je begrijpen dat het er bij Kyudo niet om gaat om zo snel mogelijk de roos te raken, maar dat je moet leren genieten van de training, of liever: van de "Weg" (Kyudo is de "Weg van de boog").

Dat betekent dat je bij jezelf moet blijven en je doelgerichtheid op zijn minst moet afzwakken. Natuurlijk worden er bij Kyudo ook wedstrijden gehouden, maar meestal is de kwaliteit van het schieten bij zo’n wedstrijd duidelijk minder. Vaak zie je hoe mensen zichzelf tegenkomen: de begerigheid om te winnen, de afgunst op anderen die beter presteren, de onzekerheid, de twijfel, de teleurstelling enz. Dan wordt de Mato (het doelwit) een spiegel voor jezelf, waarin je je eigen tekortkomingen kunt zien. Laat je niet ontmoedigen door dit verhaal: Kyudo is een prachtige "kunst" en het is een fantastisch gevoel om helemaal in die boog te staan (je eigen universum ?) en op het toppunt van spanning de pijl te laten gaan en die spanning dan nog vast te houden.

We trainen op de correcte manier, volgens de authentieke Japanse regels. En we trainen de techniek, niet het Zen Boeddhisme. Er worden aan niemand speciale eisen gesteld en we hebben alle geduld van de wereld; iedereen kan het leren. Ook zonder aanleg en ook als je (denkt dat je) onhandig bent. Als je maar wil leren. We hebben respect voor iedereen die zijn best doet; we hebben geen enkele eis of verwachting van iemand. We laten iedereen in zijn waarde. We bewandelen allemaal onze eigen Weg op onze eigen manier en we zijn er om elkaar te helpen. De een gaat sneller dan de ander; het zij zo.