Al vanaf het begin van de oprichting in oktober 1980 organiseert de KRN haar jaarlijkse Pinksterseminar. Tijdens deze feestdagen wordt er door ongeveer 40 leden drie dagen lang volop Kyudo beoefend en les gegeven door immer enthousiaste leraren. We hebben verschillende locaties door geheel Nederland gekend, Vierhouten, Grouw, een aantal jaren in de dojo van Hans de Wekker sensei in Zuidlaarderveen. Maar door verhuizing kunnen we geen gebruik meer maken van de Hunze dojo. De laatste jaren trainen we in het plaatsje Warffum in het noorden van Nederland wat een goede locatie blijkt te zijn. In Westernieland, een plaatsje aan de Noordzeekust en een paar kilometer van de dojo verwijderd verblijven wij met elkaar in een goed verzorgd houten huis met genoeg slaapplaatsen voor iedereen. In het hoofdgebouw doen we de gezamelijke activiteiten, het gebruik van de maaltijden en in de avonduren volgen we de immer enthousiaste Kyudolessen van Hans de Wekker sensei. Voor het slapen gaan nog even een hapje en een drankje, met elkaar ervaringen over Kyudo uitwisselen en dan (weer te laat) naar bed.

Gedurende deze dagen heeft elke Kyudogin een taak en is ingedeeld in een ploeg. Zo is daar het schoonmaakteam, het ontbijtteam, het tafel-dekken-en-opruimteam, het dojo-team en het koffie-en thee team. Voor het avondeten hoeven we ons geen zorgen te maken dat wordt elk jaar door een cateraar verzorgd die ons van heerlijk voedsel voorziet.

Traditiegetrouw organiseren wij elk jaar een bonte avond. Elke dojo met al zijn leden laat dan o het toneel zien wat voor talenten zij in huis heeft. Elke keer laten wij elkaar verrassen door ons toneelspel, voordracht, muziek en dans.

Tijdens dit seminar krijgt elke leraar drie dagen een groep leerlingen onder zijn hoede zodat de leraren in de gelegenheid gesteld worden intensief les te kunnen geven. Met Hans sensei is besproken wat de belangrijkste aandachtspunten van de training zullen zijn. Ook gedurende het seminar wordt met en door de leraren intensief doorgenomen hoe alles verloopt. De hogergegradueerden krijgen daarnaast ook de mogelijkheid om met elkaar te trainen onder leiding van Hans sensei. Zowel voor leraren als de leerlingen zijn dit intensieve en leerzame dagen. Iedereen gaat dan ook elk jaar op maandagavond moe maar voldaan naar huis.

Tekst: Linda van der Kamp, Kyudo Renmei Nederland 1980 - 2005